Vad händer med vinpriserna nu? USA:s nya tullar kan påverka även svenska konsumenter
Ett nytt vinhandelskrig?
Under våren 2025 har vinvärlden hamnat mitt i ett nytt handelsdrama. USA har infört nya strafftullar på bland annat vin, champagne och andra europeiska alkoholprodukter – i vissa fall på hela 200 %. Detta är ett svar på EU:s tidigare avgifter på amerikansk whiskey, och svaret från USA är lika kraftfullt som det är oroande för vinproducenter världen över.
Men hur påverkar det här oss i Sverige?
Det kanske låter som en konflikt långt borta, men när stora vinländer som Frankrike, Italien och Spanien plötsligt förlorar sin största exportmarknad, kan flaskor som tidigare var på väg till USA börja översvämma den europeiska marknaden – inklusive Systembolaget. Samtidigt diskuteras motåtgärder inom EU som i framtiden kan påverka amerikanska viner här.
I den här artikeln reder vi ut hur tullarna kan påverka dig som svensk konsument – från priset på din fredags-champagne till framtida utbud av amerikanska zinfandels.
Europas vinländer tappar USA – vad händer nu?
USA har länge varit en av Europas viktigaste exportmarknader för vin. Med de nya 200 % tullarna har försäljningen praktiskt taget avstannat. En flaska Bordeaux som tidigare såldes för 15 dollar i USA kostar nu runt 45 dollar – och amerikanerna backar.
🍇 Så påverkas vinpriserna i USA
För producenter i Frankrike, Italien och Spanien innebär detta ett överskott – stora mängder vin blir plötsligt svårare att sälja. Och överskott på en marknad brukar leda till en sak: prispress.
💬 “Vi kan se ett visst överutbud på till exempel cognac och champagne i Europa” – Gustav Fernström, VD Galatea
Det här kan bli positivt för svenska konsumenter. Lägre inköpspriser för importörer kan innebära fler kampanjer, fler tillfälliga nyheter och i vissa fall även bättre flaskor till bättre pris – särskilt om producenter vill “bli av” med sitt lager.
Vinnare i skuggan: Chile, Argentina och Australien
Med EU-viner som blir nästan omöjliga att sälja i USA, ser andra vinländer sin chans. Länder som Chile, Argentina och Australien har inga nya tullar att hantera – och deras viner blir därmed mer attraktiva i amerikanska butiker och restauranger.
🌎 Länder som kan vinna på EU:s motgång
För dig som svensk konsument kanske det här låter avlägset, men om t.ex. chilenska viner tar större plats i USA kan det också påverka tillgång och priser här i Sverige. Det handlar om hur mycket som produceras, och vart det skeppas.
Samtidigt varnar experter för att detta bara är en tillfällig fördel. Om EU börjar sälja sitt överskottsvin i andra delar av världen, kan konkurrensen hårdna även där.
Champagne och amerikanska viner – två särskilda fall
🍾 Champagne: Bubblor som stannar i Europa?
Champagne har fått extra mycket uppmärksamhet i tullkriget, inte minst för att Trump uttryckligen nämnt det i sina uttalanden. USA är nämligen den största marknaden i världen sett till värde för champagneexport.
💡 Flera champagnehus har redan skeppat stora mängder flaskor till USA – i panik – för att hinna före tullhöjningarna.
När de flaskorna nu inte går att sälja till rimliga priser i USA finns en tydlig risk: överflöd i Europa.
Detta kan leda till:
Fler kampanjer och tillfälliga prisjusteringar
Bättre tillgänglighet av prestigechampagne även i mindre marknader
I värsta fall: destillering av överskottet till industrisprit (!)
Det finns alltså en chans att du som svensk konsument kan fynda champagne under 2025 – framför allt i mellanprissegmentet.
Amerikanska viner i Sverige: Kan bli dyrare?
I nuläget har EU inte infört några tullar på amerikanska viner. Det betyder att du fortfarande kan köpa kaliforniska cabernet, zinfandel eller Oregon pinot noir till samma priser som tidigare.
Men. EU har redan tagit fram en lång lista på möjliga motåtgärder, där amerikanskt vin mycket väl kan inkluderas. Skulle en importtull på t.ex. 25 % införas, ser det snabbt annorlunda ut.
Importörer och Systembolaget har ännu inte ändrat något, men situationen följs noggrant. Och om EU:s tullar träder i kraft kan vi räkna med prishöjningar och möjligtvis minskat utbud.
Slutsats: Vad betyder det här för dig som konsument?
Den korta versionen?
👉 Om du gillar europeiska viner, framför allt från Frankrike och Italien, kan du under 2025 se bättre priser eller fler kampanjer – tack vare överskott som inte går att exportera till USA.
👉 Om du gillar amerikanska viner, kan du hålla utkik efter eventuella prishöjningar under andra halvåret, om EU svarar med egna tullar.
👉 Om du gillar champagne, finns chans till fynd – särskilt om importörer köper upp flaskor som annars skulle gått till den amerikanska marknaden.
🛒 Tips till dig som vill ligga steget före:
✅ Håll koll på tillfälliga kampanjer hos Systembolaget (särskilt på bubbel!)
✅ Passa på att testa nya viner från EU – vissa prestigeviner kan dyka upp till bra pris
✅ Är du samlare? Nu kan vara rätt läge att köpa champagne från etablerade hus
Tullkrig är sällan bra för någon – men just nu kan det faktiskt leda till ett och annat guldkorn för svenska vinälskare.
📊 Möjlig prisutveckling 2025 – Så kan tullarna påverka dig som konsument
USA:s nya tullar påverkar exporten från flera stora vinländer, vilket i sin tur kan leda till prissvängningar i svenska butiker. Tabellen nedan visar hur priset på olika vintyper kan förändras beroende på två möjliga scenarier:
Tullpåverkan: Om EU inför egna importtullar på amerikanskt vin.
Överskott i Europa: Om vin från t.ex. Frankrike och Spanien inte längre säljs till USA och istället stannar på EU-marknaden.
🍷 Vin
Nuvarande pris
Om tullar införs
Vid europeiskt överskott
Kommentar
Champagne (standard, Frankrike)
399 kr
399 kr
359 kr
Ev. kampanjer för att sälja överskott
Cabernet Sauvignon (Kalifornien)
249 kr
319 kr
249 kr
Kan påverkas om EU inför importtullar
Chianti DOCG (Italien)
119 kr
119 kr
99 kr
Pressade priser vid EU-överutbud
Malbec (Argentina)
139 kr
139 kr
139 kr
Oförändrat – ingen direkt påverkan
Sauvignon Blanc (Nya Zeeland)
149 kr
149 kr
149 kr
Kan få ökad efterfrågan i USA → ev. mindre till EU
💡 Tips: Följ prisutvecklingen i Systembolagets sortiment och håll utkik efter tillfälliga nyheter – särskilt på europeiska kvalitetsviner.