Stockholm erbjuder en rad sommeliersutbildningar för dig som vill bli sommelier – både heltidsprogram, deltidskurser och distansutbildningar. Här sammanfattar vi tillgängliga utbildningar i Stockholm, de organisationer som utfärdar certifieringar (såsom WSET och Court of Master Sommeliers) samt de olika certifieringsnivåerna och kraven för att avancera inom dem. Samtliga program som nämns nedan är avgiftsbelagda (”endast betalda program”) – se mer hos Vinjournalen.se.
För den som vill studera på heltid finns en yrkeshögskoleutbildning i Stockholm:
Internationell Sommelier – Matsalschef (Restaurangakademien)
En 1-årig heltidsutbildning (200 YH-poäng) som kombinerar teori med praktik (16 veckors LIA)
Läs mer på Livets Goda
Utbildningen är kostnadsfri (CSN-berättigad) och framtagen i samarbete med branschen. Den inkluderar även internationella moment – exempelvis ingår certifieringar från Wine & Spirit Education Trust (WSET) på nivå 2 och 3 som en del av kursplanen.
Se även Instagram för aktuell information.
Programmet vänder sig till både blivande sommelierer och framtida restaurangledare, med inslag av ledarskap, ekonomi samt fördjupad dryckeskunskap.
Mer information finns på Livets Goda.
(Notera: detta YH-program har begränsat antal platser och antagning sker via YH-systemet.)
Observera även att utöver ovanstående YH-program i Stockholm finns ett 3-årigt kandidatsprogram, Sommelier och måltidskreatör, vid Örebro Universitet (Grythyttan). Detta är en akademisk utbildning fokuserad på dryckeskunskap och måltidskombinationer, men ligger utanför Stockholm och är kostnadsfri för studenter (finansierad av högskolan). För denna guide fokuserar vi dock på Stockholmsområdet och privata/yrkesinriktade program som bekostas av deltagaren. Läs mer på Vinguiden.
Flera av de mest populära sommelierskolorna i Sverige har deltidsupplagda utbildningar i Stockholm. Dessa lämpar sig för yrkesverksamma eller de som vill studera vid sidan av arbete. Ofta innebär det undervisning någon dag i veckan eller på helger under en längre period (t.ex. en till två terminer).
Restaurangakademiens klassiska sommelierprogram har utbildat svenska sommelierer i 40 år. Det är en moderniserad deltidsutbildning som oftast genomförs över två terminer. Programmet består av fyra delkurser och inkluderar WSET Level 2 och 3 som integrerade delar, vilket ger studenterna internationellt erkända certifieringar inom vin.
Ingen tidigare erfarenhet krävs för att börja, och kursen ges på svenska (dock är WSET-kurslitteraturen och proven på engelska). Under utbildningen provar man mängder av kvalitetsviner och fördjupar sig i vin, öl, sprit samt mat- och dryckeskombinationer.
Efter avslutad utbildning (och godkända WSET-prov) erhåller deltagaren Restaurangakademiens sommelierdiplom samt WSET Level 2- och 3-certifikat. Pris för hela programmet är ca 64 900 kr exkl. moms (vilket inkluderar kursmaterial, dryckesprovningar, luncher och examina).
Restaurangakademien erbjuder även möjlighet att fortsätta mot WSET Level 4 Diploma för den som siktar mot expertnivå. Läs mer på Vinguiden.
The Wine Hub (Scandinavian School of Sommeliers) driver en omfattande sommelierutbildning i Stockholm som sträcker sig över ca 1 år (21 lärarledda utbildningsdagar).
Upplägget kan vara exempelvis heldagar på helger med jämna mellanrum eller en längre variant med 29 halvdagar kvällstid. Kursens struktur är tydlig från start, så att du vet alla datum fram till examen.
Under utbildningen provas över 255 viner av hög kvalitet, och kursmaterialet är modernt och uppdelat i tre delar. The Wine Hub använder några av Sveriges främsta vinprofiler som föreläsare.
Efter godkänt slutprov blir man diplomerad sommelier via The Wine Hub.
Pris: Från 55 000 kr exkl. moms (ca 68 750 kr inkl. moms) för grundpaketet.
Det unika med The Wine Hub är att man valfritt kan lägga till WSET Level 2 och 3 inom ramen för kursen – dessa erbjuds separat på engelska enligt WSET-standard för den som vill få även WSET-certifikat utöver The Wine Hubs eget diplom.
The Wine Hubs utbildning är dessutom rekommenderad av Svenska Sommelierföreningen, vilket vittnar om programmets kvalitet och branschförankring.
Vinkällan är ett familjeföretag som bedrivit sommelierutbildning sedan 1998 och är idag en av Nordens största sommelierskolor. Deras program är uppdelat i två steg:
16 veckor lång med totalt 8 kurstillfällen (ca 60 timmars lärarledd tid) på någon av Vinkällans studieorter.
Kursen avslutas med ett skriftligt prov; godkänt resultat ger ett intyg på genomfört grundsteg.
Pris:27 900 kr exkl. moms.
Ca 30 veckor med 13 kurstillfällen (ca 100 timmar lärarledd tid).
Här fördjupas kunskaperna om vinvärlden rejält.
Steg 2 avslutas med en omfattande skriftlig examen samt en blindprovning.
Vid godkänt resultat erhåller man titeln Sommelier, tillsammans med Vinkällans eget diplom, sommeliernål samt ett personligt broderat förkläde.
Pris:39 700 kr exkl. moms.
För den som anmäler sig till hela paketet ges ett rabatterat paketpris:
Ca 59 900 kr exkl. moms (~74 875 kr inkl. moms för båda stegen).
Utbildningen ges i Stockholm (samt i andra städer som Göteborg och Malmö) med kursstart flera gånger per år. Normalt träffas man ungefär varannan vecka – exempelvis hålls föreläsningar på söndagar eller någon kväll – vilket innebär att Steg 1+2 tillsammans löper över ca ett år.
Inga formella förkunskaper krävs för Steg 1, men för att gå Steg 2 krävs att man antingen har gått Steg 1 eller har motsvarande grundkunskaper. Efter fullgjord utbildning hos Vinkällan har man därmed en certifierad sommelier-examen.
Vinkällans diplom är välrenommerat inom branschen i Sverige och de utbildar sommelierer för både restaurang, vinhandel och import.
Vinkällan erbjuder vid sidan av sin egen diplomutbildning även fristående kurser för internationella certifikat som WSET och Court of Master Sommeliers. Läs mer på Vinguiden eller direkt på Vinkällan.se.
För den som inte har möjlighet att gå på plats i Stockholm finns flera distansbaserade sommeliersutbildningar. Dessa är oftast självgående onlinekurser där man läser teori på egen hand via en digital plattform, kombinerat med hemprovningar, inlämningsuppgifter och onlinetentor. Distansuppläggen ger flexibilitet att studera i egen takt, antingen på heltid under en kortare period eller deltid vid sidan av jobb.
Wine Legs Academy erbjuder en helt webbaserad utbildning som motsvarar ungefär WSET Level 1 och 2 i omfattning.
Kursen är uppdelad i sju block (moduler) som täcker allt från vinodling och vinframställning till de viktigaste vinregionerna och druvorna. Efter varje block görs en deltentamen online. Utbildningen avslutas med ett certifieringsprov och godkänd deltagare erhåller då ett certifikat samt titeln certifierad sommelier.
Studietakten är flexibel – man kan läsa i egen takt och helt på distans utan fysiska träffar. En vägledning är att det motsvarar ca 8 veckor heltidsstudier (eller 16 veckor på halvtid) om man följer en normal studietakt (Studentum).
Pris: ca 29 900 kr (vin för provsmakning tillkommer) (Studentum).
Denna utbildning passar bra för vinentusiaster eller yrkesverksamma som behöver frihet att studera på obekväma tider.
Academy Online är en plattform för yrkesutbildningar på distans inom många områden, inklusive en sommelierkurs. Upplägget liknar Wine Legs Academy: kursen läses helt online i egen takt, utan obligatoriska träffar.
Studietiden är beräknad till ca 8 veckor på heltid (40 tim/vecka) eller 16 veckor på deltid, vilket motsvarar ungefär en termin studier. Innehållet ger en grundläggande vinutbildning och vid godkänt examensprov blir man certifierad sommelier genom Academy Online.
Pris: ca 19 750 kr (inkl. moms) (Studentum), vilket gör det till ett relativt prisvärt alternativ.
Denna kurs vänder sig främst till nybörjare eller de som vill ha en första sommelierexamen på distans.
Vissa etablerade skolor erbjuder delvis distansbaserade upplägg:
Vinkällan Dryckesutbildningar erbjuder sitt Steg 1 även som digital distanskurs (DigWine) för den som vill läsa grundsteget online (Vinguiden). Man kan sedan bygga på med Steg 2 på plats.
WSET-certifikatkurser kan läsas på distans via onlineklassrum (man tenterar då vid ett godkänt examencentrum).
Internationella onlinekurser finns för den som behärskar engelska, t.ex. via Wine & Spirit Education Trusts (WSET) egna onlinestudier eller International Sommelier Guilds webbaserade program.
Dessa alternativ kan vara värdefulla, men tänk på att eventuella praktiska moment (provningar, serviceövningar) kan vara svåra att tillgodogöra sig helt digitalt.
Oavsett vilket distansalternativ man väljer bör man planera in egen träning på vinprovning praktiskt, t.ex. genom att prova viner hemma eller i lokala vinprovningsgrupper, för att komplettera teorin.
För att formellt bli sommelier behövs ingen statlig licens – yrkestiteln sommelier används av den som har djup dryckeskunskap, ofta styrkt av diplom/certifikat. Det finns dock ett antal välkända certifieringssystem och examina inom vin- och sommelierområdet som ger tyngd åt ens meritförteckning.
De två mest framträdande internationella certifieringsorganisationerna är WSET (Wine & Spirit Education Trust) och Court of Master Sommeliers (CMS), men även andra sommelierdiplom förekommer. Nedan reder vi ut vilka nivåer som finns inom respektive certifiering och vad som krävs för att avancera.
WSET är en brittisk utbildningsorganisation som utfärdar världens kanske mest spridda vinutbildningscertifikat. WSET-kurserna fokuserar på teoretisk kunskap om vin (samt sprit och sake i separata spår) och sensorisk analys, men behandlar inte restaurangservice i samma utsträckning som vissa sommelierkurser.
WSET-certifikaten är uppdelade i fyra nivåer inom vin:
En grundläggande introduktionskurs till vinets värld. Inga förkunskaper krävs. Kursen ger en översikt av huvudsakliga vintyper (rött, vitt, mousserande), grundläggande provningsmetodik och enkla principer för mat- och vinmatchning.
Vanligtvis en kort kurs (t.ex. 1–2 dagar eller motsvarande kvällar) med flervalsfrågeprov. Level 1 passar den som är nybörjare inom vin och vill ha grundkunskap med ett första certifikat.
En omfattande nybörjar/fortsättningskurs som ger en bred översikt över vinvärlden (Vinguiden).
Innehållet täcker:
Viktiga druvsorter
Klassiska vinregioner i både Gamla och Nya världen
Vinframställningens grunder
Fördjupad provningsteknik
Inga formella krav på förkunskap (man kan börja direkt på Level 2), men viss grundläggande vinvana är till hjälp. Kursen avslutas med ett flervalsprov.
Rekommenderad för: Vinentusiaster och personer i början av en vin- eller restaurangkarriär (Vinguiden).
En avancerad certifiering som går på djupet i vinodling, vinifikation och världens vinregioner (Vinguiden).
Kursen innefattar:
Självstudier och mer omfattande teoretiskt innehåll
Teoretiskt prov (inklusive skriftliga frågor)
Blindprovning av vin
Det är starkt rekommenderat att man har WSET Level 2 eller motsvarande kunskap innan Level 3 – många kursarrangörer kräver godkänt Level 2-resultat för att tillåta anmälan till Level 3.
Efter Level 3 har man internationellt gångbar sommelierfackkunskap som kvalificerar för arbete globalt inom vinbranschen (exempelvis som sommelier, vininköpare, utbildare). WSET Level 3 är också ett krav för vissa högre utbildningar, såsom Master of Wine-programmet och WSET Level 4.
Den högsta WSET-utmärkelsen inom vin. Diploma är en tvåårig deltidsutbildning på expertnivå, uppdelad i sex delkurser (enheter) med djupgående tentamina inom:
Vinproduktion
Världens vinregioner
Affärskunskap inom vinhandel
Dryckesanalys
För att påbörja WSET Diploma krävs godkänt WSET Level 3 (Vinguiden).
Målgrupp: Vinspecialister som siktar mot ledande roller inom branschen – exempelvis inom vinimport, sommelier på toppnivå, vinjournalistik eller undervisning (Vinguiden).
Att avlägga WSET Diploma är även den vanligaste vägen vidare mot den prestigefyllda titeln Master of Wine (MW).
WSET-kurser erbjuds via godkända kursleverantörer.
I Stockholm kan man läsa WSET Level 2 och 3 som en del av Restaurangakademiens program (Vinguiden).
WSET 2, 3 och Level 4 Diploma erbjuds även som fristående kurser hos The Wine Hub.
Även Vinkällan / Scandinavian Wine Academy erbjuder WSET-utbildningar separat (Scandinavian Wine Academy).
Undervisningen sker oftast på engelska (enligt WSET:s krav), men med möjlighet till svenskt stöd. WSET-certifikaten är internationellt erkända och ett bra komplement till praktiska sommeliermeriter.
Court of Master Sommeliers är en internationell organisation grundad 1977 med syftet att höja nivån på dryckesservice inom restaurang och hotell (Vinkällan).
CMS är framförallt känd för sin flerstegscertifiering, som kulminerar i titeln Master Sommelier (MS) – en av de mest prestigefyllda titlarna inom sommelier-yrket.
CMS-certifieringen fokuserar på både teoretisk kunskap om drycker och praktiska färdigheter i restaurangservice och blindprovning, vilket gör den särskilt relevant för yrkesverksamma sommelierer.
Det finns fyra nivåer inom Court of Master Sommeliers:
Första steget inom CMS. Det består av en intensiv 3-dagarskurs, som avslutas med en skriftlig examen (Vinkällan).
Kursen täcker:
Grundläggande vinkunskap (druvor, regioner, vinlagring)
Sprit och andra drycker
Vinprovningsmetodik
Grundläggande servis- och sommelierfärdigheter
Förkunskaper: Inga formella krav, men viss vinvana (motsvarande WSET Level 2 eller 3) rekommenderas för att hänga med i tempot.
Vid godkänt prov erhåller man Introductory Sommelier Certificate, vilket bekräftar baskunskaperna för en sommelier.
Nästa nivå bygger vidare på Introductory-certifikatet. För att få avlägga Certified Sommelier-examen måste man först ha klarat Introductory-kursen.
Certified-examen testar tre områden:
Teori – Skriftlig tentamen med djupare vin- och dryckeskunskap.
Blindprovning – Identifiering av viner.
Praktisk service – Demonstration av sommelierfärdigheter, t.ex. dekantering, champagneupphällning och mat- & vinrekommendationer.
CMS förväntar sig att kandidater har praktisk restaurangerfarenhet och är bekväma med sommelierteknik.
Observera: I vissa fall kan Introductory- och Certified-nivåerna ges i direkt följd – vissa CMS-kurser låter toppstudenter från Introductory-kursen försöka göra Certified-examinationen direkt efteråt (Vinkällan).
Den avancerade sommeliernivån.
För att ansöka till Advanced Sommelier krävs:
✅ Certified Sommelier-certifikat
✅ Flera års erfarenhet som yrkesverksam sommelier
CMS genomför särskilda förberedande kurser (ofta 5 dagar) innan examen, som testar:
Teori – Djupgående kunskap om hela vin- och spritvärlden.
Blindprovning – Identifiering av 6 viner på kort tid.
Serviceprov – Servicebedömning med höga krav på perfektion.
Svårighetsgrad:Låg passeringsfrekvens – kräver intensiv förberedelse.
De som klarar blir Advanced Sommeliers och kan därefter sikta mot det sista steget.
Den högsta nivån inom Court of Master Sommeliers.
För att få försöka ta Master Sommelier-examen måste man ha klarat Advanced-examen och bli godkänd av CMS in i processen.
MS-examen är extremt krävande och hålls vanligtvis en gång per år. Den består av tre delar:
Teori – Encyklopedisk nivå av vin- och dryckeskunskap.
Blindprovning – 6 viner identifieras på 25 minuter.
Serviceprov – Skicklighet i sommelierteknik bedöms av Master Sommeliers.
Svårighetsgrad:Mindre än 300 personer i världen har klarat Master Sommelier-examen sedan starten 1969.
✅ MS-certifierade sommelierer arbetar ofta som:
Chefssommeliere på topprestauranger
Vin- & dryckeskonsulter
Utbildare & föreläsare
Högt uppsatta vininköpare
CMS administreras huvudsakligen via sin europeiska sektion i London, men Sverige är en av de få länder i Europa där Introductory- och Certified-kurser hålls regelbundet.
Vinkällan (Scandinavian Wine Academy) är officiell partner och erbjuder Introductory Course och Certified-examen i Stockholm när tillräckligt många deltagare anmäler sig (Vinkällan).
✅ Exempel:
Introductory Sommelier-kurs hölls i Stockholm den 19–21 mars 2025 (Vinkällan).
Pris:10 000 – 12 000 kr för Introductory-kurs (inkl. examen).
Certified-examen har liknande eller högre pris.
Advanced & Master-examina:
För dessa nivåer måste svenska kandidater normalt resa utomlands (t.ex. London eller USA) för att delta i förberedelsekurser och avlägga examen.
Alla CMS-certifieringar är helt på engelska och hålls av Master Sommeliers utsedda av organisationen.
Förutom WSET och Court of Master Sommeliers finns andra certifieringar som kan vara relevanta:
Den internationella sommelierfederationen Association de la Sommellerie Internationale (ASI) – där Svenska Sommelierföreningen är medlem – utfärdar också ett eget diplom för sommelierer. ASI anordnar bland annat de prestigefyllda sommelier-VM och EM-tävlingarna, men de har även en fristående certifieringsexamen som mäter en sommeliers kunskap och färdigheter enligt en global standard (Vinjournalen).
ASI-diplomeringen finns på två nivåer:
Silver
Gold (guldnivån kräver högre poäng)
Examina omfattar teori, praktiska moment och blindprovning, liknande CMS.
I Sverige är det Sommelierföreningen som brukar arrangera möjlighet att avlägga ASI-examen för yrkesverksamma medlemmar. ASI-certifieringen är ett bra komplement för den som redan jobbar som sommelier och vill få en internationell kvalitetsstämpel utan att gå via WSET eller CMS.
Att genomgå en diplomerad sommelierutbildning vid en etablerad skola (Restaurangakademien, Vinkällan eller The Wine Hub) resulterar i sig i en sommelierexamen.
Dessa diplom kallas ofta "diplomerad sommelier" eller "certifierad sommelier", beroende på skola, och är välrenommerade inom Sverige.
Skillnaden mot internationella certifikat är att svenska skolors diplom är mest kända nationellt, medan t.ex. WSET och CMS ger mer internationell igenkänning.
Många svenska skolor samarbetar med internationella certifieringsorgan:
Restaurangakademien inkluderar WSET-nivåer
The Wine Hub erbjuder WSET som tillval
Vinkällan hostar CMS-kurser
Detta innebär att man kan få både ett svenskt diplom och internationella certifikat i samma utbildning.
För fullständighet kan nämnas att det finns ytterligare utbildningsprogram i vinsmaking och dryckeskunskap.
Exempel:
Wine Scholar Guild erbjuder certifieringar som French Wine Scholar (FWS), Italian Wine Scholar (IWS) etc., specialiserade studier av respektive lands viner.
Society of Wine Educators (SWE) erbjuder Certified Specialist of Wine (CSW) och Certified Wine Educator (CWE), mest förekommande i USA.
International Sommelier Guild (ISG) har egna nivåbaserade sommelierkurser online internationellt.
Dessa kan vara meriterande beroende på inriktning (särskilt för den som vill arbeta med vinutbildning eller specialisering).
Men för en sommelierkarriär i Sverige är ovan nämnda vägar – WSET, CMS, eller en svensk sommelierskola – de vanligaste och mest relevanta.
Sammanfattningsvis: vägen till att bli sommelier kan anpassas efter dina mål. För grundkunskaper räcker en deltids- eller distanskurs som ger diplom “certifierad sommelier”.
Vill du få djupare kunskap och internationell auktoritet kan du gå vidare genom WSET-nivåerna upp till Diploma eller genom Court of Master Sommeliers nivåsteg – men varje nivå ställer högre krav på studietid, erfarenhet och kostnad.
Nedan listas kort vad som krävs för att avancera på olika spår:
För att nå nästa nivå behöver du vanligtvis ha klarat föregående nivå (särskilt för steg 3 → 4) och förbereda dig på ökande svårighetsgrad.
Exempel:
Ingen förkunskap krävs för Level 1 och 2
WSET Level 3 förutsätter kunskap motsvarande Level 2
WSET Level 4 Diploma kräver avklarad Level 3-certifiering (Vinguiden)
📌 Varje steg kräver omfattande självstudier och tentamina med högre krav på analys och faktakunskap.
Här måste varje nivå vara avklarad innan nästa.
Steg-för-steg:
1️⃣ Introductory (inget krav på tidigare examen)
2️⃣ Certified Sommelier – Kräver godkänt Intro Certificate (Vinkällan)
3️⃣ Advanced Sommelier – Kräver Certified Sommelier-certifikat, flera års yrkeserfarenhet och ofta rekommendation
4️⃣ Master Sommelier (MS) – Kräver godkänt Advanced samt en formell ansökan/godkännande av CMS
📌 Varje steg fungerar som en sållning för att avgöra vilka kandidater som är redo för nästa utmaning.
⚠️ Tidsinvestering krävs!
Praktisk träning i blindprovning och servicefärdigheter är avgörande, särskilt mellan Intro/Certified och upp till Advanced.
För skolor med uppdelade steg (ex. Vinkällan) gäller att:
Steg 1 behövs för att ta Steg 2 (om du inte kan visa motsvarande kunskap).
📌 Restaurangakademiens upplägg kräver godkända prov
(bl.a. WSET Level 2 och 3) för att få hela diplomet (Restaurangakademien).
📌 Efter grunddiplom kan du avancera genom erfarenhet
Många sommelierer tar exempelvis WSET Level 3 efter några år i yrket om det inte ingick i grundutbildningen.
📌 Branschen värderar både formell utbildning och praktisk erfarenhet
För att avancera som sommelier handlar det om en kombination av båda:
✅ Kurser och certifieringar
✅ Mer ansvar i arbetslivet (t.ex. vinlista-ansvar, tävlingar, mässor)
Avslutningsvis beror valet av utbildningsväg på dina ambitioner och din livssituation.
📌 I Stockholm kan du gå från nybörjare till avancerad sommelier genom olika utbildningar och certifieringar.
📌 Oavsett om du väljer:
En klassrumsbaserad diplomutbildning
Internationella certifieringar som WSET/CMS
En kombination av båda
så kan Stockholm erbjuda rätt plattform för att du ska nå ditt mål att bli sommelier på hög nivå.
Lycka till på din resa! 🍷